Zeevonk fotograferen
Het goed op de foto zetten van zeevonk is erg lastig maar het is te doen met deze tips.
Wat is zeevonk eigenlijk?
Kort gezegd is zeevonk is een algje dat in warmer water actief wordt bij beweging licht gaat uitstralen. De wat langere omschrijving is als volgt:
Zeevonk is alg met dierlijke kenmerken. Hij heeft geen bladgroen zoals andere planten en kan dus geen energie uit zonlicht halen. De zeevonk moet daarom andere organismen eten om te leven. Zijn (of haar) menu bestaat uit planktonplantjes en -diertjes en visseneitjes. Dit kleine plantje lijkt dus meer op een diertje.
Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Er wordt gedacht dat deze reactie bedoeld is om vijanden af te schrikken.
Waar en wanneer kan je zeevonk zien?
Zeevonk komt zoals gezegd voor in warmer water. Het moet dus warm weer zijn en de zee moet kalm zijn. Bij een ruige zee zal de zeevonk zich verplaatsen naar dieper, kalmer water. Omdat zeevonk oplicht als het geschokt wordt zal je zien dat (als zeevonk aanwezig is) je het water bij moet bewegen door er bijvoorbeeld doorheen te lopen. Ook geeft de zeevonk heel erg weinig licht af en is het pas zichtbaar ruim na zonsondergang. Reken op ongeveer 2 uur na zonsondergang dat het eerste zeevonk zichtbaar is.
Helaas is zeevonk niet te voorspellen en kan het zijn dat het aan één deel van de kust zichtbaar is en een paar honderd meter verder totaal niet. Je zal dus geluk moeten hebben om het te zien.
De tips om zeevonk te fotograferen
Hieronder volgen een aantal tips welke ik zelf door verschillende pogingen heb ontdekt.
- Houd verschillende social media in de gaten om te zien of iemand zeevonk heeft gespot. De kans is groot dat bij stabiel weer dat het de dag erna ook nog zichtbaar is (LET OP, dit is dus geen garantie).
- Zorg voor een lens met een groot diafragma. Omdat het echt heel erg donker moet zijn om zeevonk te fotograferen moet je zoveel mogelijk licht op je sensor laten vallen. Dit lukt alleen door een lens met een zeer groot diafragma te gebruiken. Zelf zou ik een diafragma van 2.8 of groter adviseren.
- Probeer de sluitertijd kort te houden. Als je een lange sluitertijd gebruikt dan zal je zien dat je alleen vage schimmen krijgt. Hoe lang is een beetje een kwestie van uitproberen. Als je golven met zeevonk op de foto zet dan is 1 à 2 seconden al het uiterste, maar als je bv een randje van het water fotografeert kan je sluitertijd soms wel tot 6 seconden op lopen.
- Probeer je ISO zo laag mogelijk te houden. Omdat het zo donker is zal je snel geneigd zijn om de ISO omhoog te zetten. Echter krijg je dan veel ruis in de foto's. Het is dus balanceren tussen sluitertijd en de ISO waarde. Maar zoals altijd, beter een foto met wat ruis dan geen foto!
- Zoals bij fotograferen in het donker kan je wat onderbelichten. Echter zorg er wel voor dat je voldoende informatie in je beeldbestand houdt. Kijk daarom ook zeker naar je histogram van je gemaakte foto. Je schermpje achter op je toestel is namelijk niet betrouwbaar in het donker. Alles lijkt in een donkere omgeving al erg snel licht. Kijk dus op de foto voor de scherptediepte maar gebruik het histogram om je belichting te controleren.
- Neem een zaklampje mee. In het donker is het erg lastig scherpstellen. Door met een zaklampje je onderwerp te belichten kan je eenvoudig scherpstellen. Hierbij gaat handmatig scherpstellen meestal beter dan automatisch.
- Denk aan je veiligheid. Loop niet alleen in het donker naar bv een zandplaat omdat daar meer zeevonk is te zien. Omdat het donker is zullen omstanders je niet snel zien als er iets gebeurt.
- Gebruik een statief. Een statief heb je gewoon nodig bij avond en nachtfotografie. Anders kan je je camera niet stilhouden. Let wel dat je statief in nat zand langzaam wegzakt. Druk je statief dus met de poten stevig in het zand als je hem neerzet. Je voelt dan vanzelf wanneer het niet meer verder zakt. En ben je weer thuis. Vergeet dan niet je statief schoon te maken.
- Maak niet alleen foto's! Loop ook gewoon door het water om de magie van zeevonk te ervaren. Ik weet zeker dat als je het eenmaal hebt meegemaakt je het nooit meer zal vergeten!
Heb je nog vragen over het maken van zeevonk-foto's dan kan je me altijd een berichtje sturen.