Sterretjes maken

Onlangs kreeg ik van een deelnemer aan een fotowalk de vraag hoe hij van die mooie sterretjes rond lampen krijgt op zijn foto's. Het korte antwoord hierop is erg simpel. Gebruik een klein diafragma (groot getal).

 

Het lange antwoord is wat genuanceerder. Een ster rondom een lichtbron krijg je alleen als de lichtbron relatief klein is. Verder dient er een redelijk contrast te zijn tussen het lichtpunt en de omgeving. Anders zie je de ster niet. In de foto zie je dat ik de lichtbron (de zon) verkleint heb door deze half achter het houten kruis te verbergen. Hierdoor wordt de ster beter zichtbaar.

 

Ook is het effect wat je krijgt afhankelijk van de lens die je gebruikt, en met name het aantal lamellen dat je diafragma telt.

De hoofdvraag is meestal hoe klein moet je diafragma zijn. Dit is niet op voorhand te zeggen en heeft te maken met de grootte van de lichtbron en de helderheid hiervan. Het is dus een kwestie van experimenteren om te zien wat je mooi vind. Vaak is het slim om in het veld verschillende foto's met verschillend diafragma te maken en naderhand bij de nabewerking de mooiste te kiezen.

 

Tip: als je tegen de zon in fotografeert met een spiegelreflex camera kan je al snel verblind worden. Gebruik in dat geval dan even je liveview.

 

before after
Het verschil tussen een foto met een diafragma van 8 en een diafragma van 20.