Statief schoonmaken

Je statief heeft het vaak zwaar te verduren. Naast dat hij zelden in een mooie beschermhoes wordt getransporteerd staat hij vaak met zijn poten in de modder of zelfs in het water.

 

Statief met zand in de poten

Het statief heeft het soms zwaar

 

Gek eigenlijk dat we aan dit belangrijke stuk gereedschap vaak weinig aandacht schenken. Toch zal een beetje goede zorg voor het statief de levensduur flink verlengen.

 

Wanneer moet je je statief schoonmaken?

Het is echt niet nodig om je statief na elk gebruik een onderhoudsbeurt te geven. Wel is het belangrijk het statief schoon te houden. Dus als er modder aan de poten zit spoel het dan even af. Als je knarsende geluiden hoort van bv zand tussen de poot-secties of als de poten moeilijk in en uit elkaar schuiven dan is het echt tijd om je statief wat grondiger te reinigen. Ben je naar het strand geweest geef dan zeker je statief wat aandacht. Zout water en zand zijn een slechte combinatie voor de onderdelen van je statief.

 

Hoe maak je je statief schoon?

Statief schoonmaken met waterAllereerst schuif je alle pootonderdelen uit en spuit je je statief even af met schoon water zodat het meeste vuil eraf is. Dit kan gewoon buiten met de tuinslang maar je kan hem natuurlijk ook gezellig onder de douche meenemen.

 

Droog het statief daarna af en kijk of de poten weer soepel in en uit elkaar schuiven. Hoor je nog zand knarsen dan is het tijd voor een grondiger aanpak. Hiervoor haal je alle poten uit elkaar. Hoe dat gaat is per statief verschillend maar bij de meeste statieven is dit vrij eenvoudig te ontdekken. Let wel dat je alle onderdelen netjes bij elkaar houdt en in volgorde neerzet. Zo weet je later weer hoe je statief in elkaar moet worden gezet.

 

De verschillende onderdelen kan je nu in een badje handwarm water met wat zeep schoonmaken. Een kwastje of een oude tandenborstel kan hierbij erg behulpzaam zijn. Spoel ze daarna met schoon water nog even na en laat ze drogen. Vergeet ook niet de binnenkanten van de buizen schoon te spoelen. Eventueel kan je ze met een pijpenrager aan de binnenkant schoonmaken maar meestal is dat niet nodig.

 

Statief onderdelen in een badje

 

Als alle onderdelen weer gedroogd zijn kan je het statief weer in elkaar zetten. Het is verstandig om bij de koppelingen wat siliconenvet te smeren zodat er minder snel stof en vuil tussen komt. Dit vet kan je bij de fotowinkel kopen maar goedkoper is het bij de bouwmarkt (afdeling sanitair).

 

 

De poten zijn nu schoon. Soms moet je ook het gedeelte waar de poten bij elkaar komen (dit heet de spin) nog schoonmaken. Draai de boutjes los en maak alles netjes schoon. Vergeet hierbij ook weer niet hoe alles in elkaar hoort te zitten. Gebruik ook weer een klein beetje vet bij het in elkaar zetten. Draai de bouten niet te vast maar zo dat de poten nog redelijk soepel uit elkaar kunnen worden gezet.

 

Tip: zit er erg veel vastzittend vet op je statiefonderdelen dan kan je eventueel een spuitbus remmenreiniger gebruiken bij het schoonmaken.