Lichtgevende paddenstoelen
Het is weer herfst dus tijd voor paddenstoelenfotografie. Veel trucjes weten de meeste mensen wel om een paddenstoel mooi op de foto te krijgen: geen hard (zon)licht, laag bij de grond en proberen om geen lelijke achtergronden mee te nemen. Maar vandaag heb ik wat nieuws geprobeerd, lichtgevende paddenstoelen. In deze korte blog vertel ik je hoe je dit doet. Maar eerst even een foto van zo'n lichtgevende paddenstoel.
Wat hebben we nodig?
Allereerst een leuke paddenstoel op een mooi plekje, een statief met je camera en een klein zaklampje of een draadloze flitser.
Aan de slag
De bovenstaande paddenstoel heb ik als volgt gemaakt. Allereerst heb ik een foto gemaakt van de paddenstoel welke redelijk donker was met een kleine flits vanaf een afstandje zodat de voorgrond en de paddenstoel iets verlicht waren. Daarna heb ik een foto gemaakt met mijn flitser vlak boven de paddenstoel zodat het licht er een beetje doorheen scheen. Let erop dat je camera op manual focus hebt staan en op de manual stand zodat de belichting hetzelfde blijft. Ook mag de camera niet bewegen tussen de 2 opnames. Onderstaand de 2 foto's.
Beide foto's heb ik als lagen in Adobe Photoshop geladen.
Zoals je ziet heb ik de donkerste foto als bovenste laag geplaatst. Dit is in dit geval het handigste.
Maak nu een laagmasker op de bovenste laag. Klik hiervoor eerst op de bovenste laag zodat deze is geselecteerd en druk daarna op het laagmaskericoontje onder de lagen. Dit is het vierkantje met het rondje erin. Je zal zien dat er nu een laagmasker ontstaat.
Pak nu een zacht penseel en ga met zwart inkleuren waar je de verlichting van de onderste laag wilt zien. Je ziet nu langzaam het licht van de onderste foto naar voren komen. Als je teveel licht hebt "geschilderd" dan verf je gewoon weer met een beetje wit. Je kan snel tussen wit en zwart wisselen met de "x" van je toetsenbord. Met de "d" stel je de standaard kleuren zwart en wit in. Doordat je een penseel gebruikt met hele zachte randen hoef je niet eens zo heel nauwkeurig te werken.
In deze blog ben ik niet ingegaan op het aanpassen van kleuren en andere nabewerkingstechnieken. Wil je daar meer over weten kan je altijd contact met me opnemen.